CERTIFICATS ENERGÈTICS

CERTIFICATS ENERGÈTICS

Escrit el Desembre 2016 a la categoria General

CERTIFICATS ENERGÈTICS

Enceto aquest blog escrivint sobre l’obligatorietat d’obtenir el certificat d’eficiència energètica per poder comercialitzar el vostre immoble i amb la voluntat d’intentar respondre als dubtes que encara suscita aquest tema entre molts propietaris.

El certificat d’eficiència energètica és un document oficial redactat per un tècnic competent que ens aporta informació sobre les característiques energètiques d’un immoble.

Tant en les operacions de compravenda com en les de lloguer (apartaments, pisos, locals, despatxos, naus industrials,... - no en els parquings-), el venedor/arrendador ha d’entregar el certificat d’eficiència energètica al comprador/arrendatari en el moment de concretar-se l’operació. L’obligació de sol·licitar aquest certificat recau en el propietari de l’immoble.

Cal recordar però, que a diferència del que molts propietaris creuen, el Reial Decret 235/2013 obliga, no només a entregar el certificat en el moment de la transmissió de l’immoble, sinó també a fer-lo constar a la publicitat (tant en paper com en webs i portals immobiliaris). La responsabilitat sobre la no publicació de l’etiqueta energètica en els cartells i webs immobiliàries, no recau exclusivament en els particulars. Si l’encàrrec s’ha fet a través d’un Agent Immobiliari, aquest també queda obligat a posar l’etiqueta energètica en tots els anuncis o publicitat que realitzin. Desconfieu doncs, de l’agència immobiliària que no us exigeixi el certificat energètic per comercialitzar la vostra propietat. A més, cal tenir en compte que la fórmula "en tràmit" utilitzada per moltes agències, no és vàlida. No es poden anunciar immobles en venda o en lloguer que no disposin de la certificació energètica en vigor.

Tingueu present que s’estan duent a terme inspeccions per part de l’Administració per complir amb la legislació vigent i que la llei tipifica les infraccions administratives en matèria de certificació energètica dels immobles que, entre d’altres, són:

  • Per publicitar un immoble en lloguer o venda que no estigui recolzada per una certificació en vigor degudament registrada, constitueix una infracció molt greu, penalitzada amb una multa entre 1.001 a 6.000 €.
  • Per vendre o llogar sense l’entrega del certificat és constitutiu d’una infracció greu penalitzada amb una multa entre 601 i 1.000 €.

Val la pena doncs, complir amb la llei vigent i no arriscar-se a una important multa demanant la realització del certificat energètic a un professional en el mateix moment que s’inicia la comercialització de l’immoble, més encara si tenim en compte que el certificat té una validesa de 10 anys.

 

Joan Boronat i Barrera. Tarragona, 01/12/2016

Totes les imatges